Τα Χριστούγεννα είναι ομολογουμένως μία από τις πιο «ζεστές» περιόδους του χρόνου, μια ευκαιρία για συγκέντρωση και γιορτή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κάθε χώρα, ακόμη και κάθε νοικοκυριό έχει τις δικές του παραδόσεις, που κάνουν τις γιορτές ακόμα πιο ξεχωριστές. Πολλές ελληνικές Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις περιστρέφονται γύρω από το φαγητό, με εορταστικές λιχουδιές να δημιουργούνται και να προσφέρονται καθ όλη τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου. Ένα από τα πιο δημοφιλή κεράσματα δεν είναι άλλα από τους κουραμπιέδες: βουτυρένια μπισκότα, υπέροχα εύθρυπτα και πασπαλισμένα με γενναιόδωρη ποσότητα άχνης ζάχαρης. Αν και είναι συνδεδεμένοι με τα Χριστούγεννα, σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας προσφέρονται ως ξεχωριστό γλύκισμα σε γάμους και βαπτίσεις. Σε πολλά νησιά, φτιάχνουν επίσης κουραμπιέ για να γιορτάσουν το Πάσχα, ενώ στην Κρήτη φτιάχνουν κουραμπιέ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για τον εορτασμό του 15 Αυγούστου. Το βούτυρο είναι τις περισσότερες φορές το κύριο συστατικό της συνταγής, ωστόσο πολλές φορές υπάρχουν παραλλαγές: στην Κρήτη χρησιμοποιούν ελαιόλαδο και στην Πελοπόννησο ο κουραμπιές φτιάχνεται με τον συνδυασμό βουτύρου, μαργαρίνης και ελαιολάδου.
Αν και ο κουραμπιές είναι αγαπητός σε όλη την Ελλάδα, στην πραγματικότητα έχει μια συναρπαστική ιστορία που το συνδέει με άλλες περιοχές: οι απαρχές του εντοπίζονται για πρώτη φορά στον 7ο αιώνα στην Περσία και στον Λίβανο (kurabiye στα τουρκικά και qurabiya στα αραβικά). Το όνομά του παραπέμπει σε ένα ξερό (kuru) μπισκότο (biye) και η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε αρχικά περιλάμβανε το διπλό ψήσιμο της ζύμης, για να διατηρηθεί περισσότερο. Πολύ πριν γίνει ένα νόστιμο χριστουγεννιάτικο κέρασμα, οι κουραμπιέδες συνήθως προετοιμαζόταν για τους στρατιώτες και τους ναυτικούς.
Η συνταγή του, πιστεύεται ότι έφτασε στην Ελλάδα από την Μικρά Ασία μέσω των προσφύγων που έφτασαν στις ακτές της μετά τη καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Τελικά, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, εμπλουτίζοντας τις ήδη υπάρχουσες παραδόσεις, εισάγοντας νέες και φέρνοντας την πλούσια ιστορία και κληρονομιά τους . Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και στην Καβάλα, η οποία φημίζεται ευρέως για τον κουραμπιέ της, και μάλιστα η δική μας εκδοχή ακολουθεί μια τοπική οικογενειακή συνταγή!
Δεδομένου ότι οι κουραμπιέδες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις διακοπές των Χριστουγέννων, σχεδόν κάθε αρτοποιείο και νοικοκυριό μπορεί να υπερηφανεύεται για την πιο νόστιμη εκδοχή τους. Ειδικά σε μικρότερες περιοχές της χώρας, υπήρχε, και εξακολουθεί να υπάρχει, ένας ανείπωτος ανταγωνισμός μεταξύ των νοικοκυριών για το ποιος έχει την καλύτερη συνταγή. «Νικητής» χρήζεται αυτός που τα γεμάτα με χιονισμένες λευκές λιχουδιές πιάτα του, αδειάζουν γρηγορότερα, καθώς και αυτός που δέχεται τα περισσότερα αιτήματα για τα μυστικά της συνταγής!
Ανεξάρτητα από κάθε συνταγή, όλοι συμφωνούν ότι το απαραίτητο συστατικό για την δημιουργία του τέλειου κουραμπιέ είναι ένα καλής ποιότητας βούτυρο από αγελαδινό γάλα. Αυτό χτυπιέται επιμελώς με ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει πολύ αφράτο και μετά προστίθενται ολόκληρα ή ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Όσον αφορά τα αρώματα, η πιο δημοφιλής προσθήκη είναι το απόσταγμα βανίλιας και σε ορισμένες παραλλαγές, ροδόνερο ή μαστίχα.
Τηρώντας την παράδοση δημιουργήσαμε τους κουραμπιέδες μας με το δικό μας twist. Εκτός από την κλασική γεύση της βανίλιας, εμπνευστήκαμε επίσης τρεις ακόμη αρωματικές και ξεχωριστές παραλλαγές: με Ελληνικό καφέ, κανέλα και καρύδι και σπόρους γλυκάνισου με φιστίκι Αιγίνης. Είναι όλα διακριτικά αρωματισμένα, τέλεια εύθρυπτα και πλάθονται σε μικρές στρογγυλές μπουκιές, ιδανικές για την συνοδεία του καφέ σας ή το απογευματινό σας τσάι, ειδάλλως προσφέρονται ως νόστιμη απόλαυση.
Η συνταγή μας για τον "kourabies" Vanilla!
Συστατικά:
Αλεύρι Ζαχαροπλαστικής 500 γρ
Βούτυρο 99% 250 γρ
Αμύγδαλα θρυμματισμένα 150 γρ
Ζάχαρη Άχνη 65 γρ
Εκχύλισμα Βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν 5 γρ
Εκτέλεση:
Βγάζουμε νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-185 C στον αέρα (αναλόγως πόσο δυνατός η όχι είναι ο φούρνος μας).
Σε ένα ταψί και πάνω σε αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 7 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και στην συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 7 λεπτά.
Προσθέτουμε την βανίλια και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, εκτός μίξερ και απαλά με κυκλικές κινήσεις.
Η ζύμη μας είναι τώρα έτοιμη οπότε πλάθουμε μπαλάκια ζύμης περίπου στα 25 γρ. και τα τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και αφού τους αφήσουμε να κρυώσουν τους ψεκάζουμε με πολύ λίγο νερό. Έχουμε ήδη από πριν ετοιμάσει μια μεγάλη λεκάνη με άχνη ζάχαρη όπου μέσα θα ανακατέψουμε απαλά τους κουραμπιέδες μας προσπαθώντας να αχνιστούν όσο καλυτέρα γίνεται. Εννοείται ότι πάντα πριν το σερβίρισμα αχνίζουμε με λίγη extra άχνη ζάχαρη για να δείχνουν χιονισμένοι και λαχταριστού.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!