Μία και μοναδική περιήγηση στο μαγευτικό Πήλιο αρκεί για να το καλωσορίσει η καρδιά σου και να το κρατήσει καλά φυλαγμένο, για πάντα εκεί. Γιατί στο ονειρικό βουνό των Κενταύρων η πηλιορείτικη φύση στέφεται βασίλισσα δημιουργώντας ένα σκηνικό συναρπαστικό, τόσο αγνό, που αγγίζει την ομορφιά που συναντάς μόνο στους μύθους. Κι αν η περιπλάνησή σου σε φέρει εδώ τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα, τότε η ολάνθιστη φύση στο διάβα σου, είναι μόνο η αρχή μίας πραγματικά ξεχωριστής, γιορτινής εμπειρίας.
Το τοπίο
Οι καταπράσινες πλαγιές με τις περήφανες ελιές και τις κουμαριές, συντροφεύουν κάθε σου βήμα ενώ, οι μικροί γραφικοί οικισμοί που σε υποδέχονται με τα πηλιορείτικα αρχοντικά τους και τις ανθισμένες αυλές, σε γυρίζουν πίσω στον χρόνο, όπου το αυθεντικό, το αγνό, το φυσικό είναι η καρδιά του κόσμου σου. Το γραφικό χωριό Αργαλαστή, με την πανέμορφη πλατεία, τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα τοξωτά γεφύρια, η Μονή Πάου, ένα μοναστήρι-κόσμημα γνωστό για τις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες στον κύριο ναό, η Μηλίνα το παραθαλάσσιο ψαροχώρι που δένει τόσο αρμονικά το μπλε της θάλασσας με το πράσινο της φύσης, από όπου μπορείς να πας με καϊκάκι στο μικρό νησί Αλατάς για να ανακαλύψεις το Μοναστήρι των Αγίων Σαράντα, αλλά και το χτισμένο αμφιθεατρικά Προμύρι με τα λιθόστρωτα και πλακόστρωτα καλντερίμια και τον γέρικο πλάτανο της κεντρικής πλατείας να σε καλωσορίζει, είναι μόνο μερικά από τα σημεία που αξίζει να σταθείς.
Οι γεύσεις
Οι διαδρομές με τα πόδια θα σε «φιλέψουν» με μυρωδιές και αρώματα που έχουν ξετρυπώσει από τις κουζίνες των Πηλιορειτών, όπου μάγειρες και μαγείρισσες δουλεύουν τα αγνά, παρθένα υλικά του τόπου τους με αφοσίωση και μεράκι. Στο επίκεντρο της σπιτικής τέχνης τα παραδοσιακά κεράσματα, νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο και λουκουμάδες, ενώ τα ολόφρεσκα, εύγεστα φρούτα που γεννά η καρποφόρα φύση του Πηλίου, γίνονται πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού -κυδώνι, κάστανο, φιρίκι, βύσσινο, σύκο- μια γευστική νότα που συνοδεύει αρμονικά την περιπλάνησή σου.
Τα έθιμα
Τα τοπικά Πασχαλινά έθιμα ξεκινούν το Σάββατο του Λαζάρου, με τις φημισμένες «Λαζαρίνες» -κοριτσάκια που κρατούν στα χέρια τους καλαθάκια με λουλούδια- να περιδιαβαίνουν στα σοκάκια των χωριών και να τραγουδούν το Λάζαρο. Οι νοικοκυραίοι τις χαιρετίζουν με παραδοσιακά κεράσματα ή χαρίζουν λευκά αυγά για να βάψουν στα σπίτια τους, την Μεγάλη Πέμπτη. Την Μεγάλη Παρασκευή, οι κάτοικοι κάθε οικισμού, ακολουθούν τον επιτάφιο στην κεντρική πλατεία του χωριού, με τις φλόγες των κεριών να συνθέτουν ένα συγκλονιστικό σκηνικό κατάνυξης πλαισιωμένο από τους ήχους της φύσης, Το βράδυ της Ανάστασης το γιορτινό κλίμα αντανακλάται σε κάθε γωνιά, κάθε χωριού, με φώτα, μελωδίες και μυρωδιές των παραδοσιακών εδεσμάτων στα γιορτινά τραπέζια, να πλημμυρίζουν κάθε σοκάκι και κάθε πλαγιά.