Ειδυλλιακό σκηνικό, Μέρος πρώτο: Στην πόλη της Καβάλας

Το λιμάνι της Καβάλας, εκεί όπου γεννήθηκε η συνταγή του κουραμπιέ μας, έχει να μας διηγηθεί μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι. Αρχαίοι και σύγχρονοι πολιτισμοί, ιδιαίτεροι άνθρωποι και μία πληθώρα γαστρονομικών απολαύσεων συνθέτουν τον καμβά της πόλης και της γύρω περιοχής.

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει απολιθωμένα σταφύλια που είχαν πιεστεί σε πήλινα αγγεία και που χρονολογούνται από το 4200 π.Χ., αποδεικτικά στοιχεία του παλαιότερου κρασιού που είχε φτιαχτεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή ήπειρο - περίπου 6.000 χρόνια πριν! Ο Θεός του Κρασιού, ο Διόνυσος, λέγεται πως κατάγεται από την περιοχή της Καβάλας και σήμερα μερικά από τα καλύτερα κόκκινα και λευκά κρασιά της Ελλάδας τα βρίσκει κανείς ακολουθώντας τον «Δρόμο του Κρασιού του Διονύσου», που οδηγεί στα πολλά νέα οινοποιεία που αναδεικνύουν τον πλούτο των υπέροχων αμπελώνων που βρίσκονται στις πλαγιές του Παγγαίου όρους.

Στην είσοδο της πόλης συναντάμε τις περίφημες καμάρες του Υδραγωγείου, που αποτελούν σημείο αναφοράς της πόλης. Με προέλευση από τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, το Υδραγωγείο ολοκληρώθηκε από τον Οθωμανό ηγεμόνα Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή τον 16ο αιώνα. Οι εξήντα καμάρες του καλύπτουν μία απόσταση 300 περίπου μέτρων. 

Χτισμένα κοντά σε αυτήν την επιβλητική κατασκευή, βρίσκονται τα μικρά σπίτια και τα καταστήματα των προσφύγων από την Μικρά Ασία και πιο μακριά, προς τα ανατολικά, όλων των υπολοίπων προσφύγων που έφτασαν στην πόλη ανά τους αιώνες. Εδώ στις «Καμάρες», καθώς και στην Παλιά Πόλη με το δεσπόζων κάστρο, τα αρχοντικά και τα κτίρια που αναγέρθηκαν από το διάσημο «γιο της Καβάλας», τον Μοχάμεντ Αλί Πασά, αλλά και στα όμορφα νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο στο κέντρο της πόλης, θα γευτείτε τη γαστρονομική κληρονομιά όλων των ανθρώπων που πέρασαν και έζησαν στο λιμάνι της Καβάλας, από τα αρχαία έως τα σύγχρονα χρόνια.

Στις ταβέρνες από τις πιο παραδοσιακές έως τις πιο μοντέρνες, από τις πιο ήσυχες μέχρι και τις πιο πολυσύχναστες, θα απολαύσετε συνταγές εμπνευσμένες από την Αρχαία Ελλάδα, όπως αρνί μαγειρεμένο με κυδώνι ή από την Κωνσταντινούπολη, όπως οι φρέσκες σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα. Υπέροχα ψάρια, γαρίδες και καλαμάρια που αλιεύονται καθημερινά από τον κόλπο τη, θαλασσινά πολύτιμα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όμως… τα γλυκά! Αχ, αυτά τα γλυκά της! Είναι ένας τρόπος ζωής τα γλυκά σε τούτη την πόλη. Αμέτρητα ζαχαροπλαστεία, ανοιχτά κάθε μέρα, στις γοητευτικές γειτονιές της, έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία όσων αγαπούν τη μαγεία τους και ιδιαίτερα των κουραμπιέδων. Αυτών των περίφημων κερασμάτων που η Καβάλα κατάφερε να κάνει γνωστά σε κάθε γωνιά της γης.

Αν σχεδιάζετε ήδη μία επίσκεψη στην Καβάλα, σκεφτείτε να επιλέξτε τον Ιούλιο για να παρακολουθήσετε το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Πολιτισμού «Ήλιος και Πέτρα» που πραγματοποιείται στο χωριό Νέα Καρβάλη - μόνο λίγα λεπτά έξω από την καρδιά της πόλης. Απολαύστε μια αξέχαστη βραδινή παράσταση στη γενέτειρα της συνταγής που ενέπνευσε την εμπειρία που είχαμε κατά νου όταν δημιουργούσαμε τους δικούς μας Petits Grecs κουραμπιέδες μας.

x