Στο κλασικό ελληνικό κέρασμα, σε αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία που θέλει να μπολιάσει σε μια γεύση όλη τη θέρμη και την καλοσύνη του καλωσορίσματος του παλιού μα και του νέου επισκέπτη που περνά το κατώφλι του ελληνικού σπιτιού, δεν θα μπορούσαν παρά να πρωταγωνιστούν τα νησιώτικα αμυγδαλωτά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Αν και συναντάμε τα αμυγδαλωτά ως τοπική συνταγή σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, οι νησιώτικες παραλλαγές που γεννιούνται στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι από τις πιο φημισμένες. Όχι μόνο γιατί οι συνταγές τους δημιουργούν ονειρικά γλυκιές μπουκίτσες, φτιαγμένες με τα πιο εκλεκτά υλικά της ντόπιας γης, αλλά και γιατί η ιδιαίτερη γλυκάδα που σε πλημμυρίζει σε κάθε μπουκιά, γίνεται ακόμη πιο συναρπαστική, όταν την απολαμβάνεις μετά από μια γεμάτη, καλοκαιρινή μέρα, μπροστά στο λιμάνι του νησιού, με τους αέρηδες να σου μπερδεύουν τα μαλλιά και το λιόγερμα να γοητεύει το βλέμμα σου.
Γλυκές, γευστικές ιστορίες, σε κάθε νησί.
Το «μυστικό» της τόσο αγαπημένης γεύσης, δεν είναι άλλο από τη ζύμη της. Φτιάχνεται με βάση τα αμύγδαλα, κι εμπλουτίζεται με γενναίες δόσεις εκλεκτών υλικών της φύσης, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής της συνταγής: με ασπράδια αβγών, μέλι, σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά, με μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, κανέλα, βανίλια, αλλά και με ξύσμα εσπεριδοειδών. Όταν η ζύμη είναι πια έτοιμη, τότε πλάθεται σε διάφορα σχέδια, δημιουργώντας άλλοτε αμυγδαλωτά σε οβάλ, σε μισοφέγγαρα, αχλαδάκια, μπαλάκια κι άλλοτε σε περίτεχνα λουλουδάκια, πριν πασπαλιστούν με ζάχαρη και άχνη.
Οι «δικοί μας» Ροζέδες.
Από όλες τις συνταγές των νησιών, τα «Μπιανκέτα» της Κέρκυρας και τα «Γεμάτα» της Μυτιλήνης, τα αμυγδαλωτά Petits Grecs τιμούν την ξεχασμένη συνταγή των Κυθήρων, που τα ονοματίζει «Ροζέδες», παρουσιάζοντας μια σύγχρονη παραλλαγή της που αναδεικνύει την ντόπια παράδοση: αμυγδαλωτά γεμιστά με εξαιρετικής ποιότητας μέλι, εμπλουτισμένα με καρύδια, σε σχήμα «αχλαδάκι». Μια γεύση που αντανακλά τα τοπικά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας και ζαχαροπλαστικής, όπως αυτά επηρεάστηκαν από την παρουσία των Βενετσιάνων στο νησί –διαφοροποιώντας σημαντικά τη συνταγή από εκείνες που συναντάμε στην υπόλοιπη Ελλάδα.